Keegan John

Az első világháború


Az Európán kívüli háború és a Bruszilov-offenzíva

Miközben Franciaországban végigjátszották Verdun és a Somme nagy drámáját, a máshol kialakult frontokon nagyon változatos formákat öltött a háború. Német Kelet-Afrikában, ahová 1915-ben megérkezett átvenni a parancsnokságot Jan Smuts, a britek zseniális gerillavezér ellenfele a búr háborúban, négy hadoszlop indult útnak 1916-ban – kettő brit Kenyából, illetve Nyaszaföldről, egy portugál Mozambikból, egy Belga Kongóból –, hogy találkozó irányokban mérjen csapást von Lettow-Vorbeck fekete hadseregére, bekerítse, és befejezze a hadjáratot. Az antanthadseregek harcos állománya majdnem 40 000 fő volt, Lettow-é nagyjából 16 000. Megosztotta seregét, majd a fő csoportosítással gond nélkül elkerülte Smuts oszlopait, és harcolva vonult vissza a Kilimandzsárótól Tanga és Dar es-Salaam felé, a tengerparttal párhuzamosan haladva, lassan hátrálva délnek az ország középső részén át. Vállalta a harcot, amikor kénytelen volt, de mindig elszakadt az ellenségtől, mielőtt vereséget szenvedett volna. Lerombolta maga mögött a hidakat és a vasútvonalakat, elkerülte a bekerítést, és épségben megőrizte alakulatait. Mi több, Lettow afrikai aszkarijai rezisztensek voltak a legtöbb, paraziták terjesztette betegséggel szemben, amelyek Afrika belső területein megtámadják az embert. Ellenségeire, akik között nagy számban szolgáltak európaiak és indiaiak, ez nem állt. Elképesztően magas, betegség miatti emberveszteségük – harmincegy nem harcban kiesett katona jutott minden harcban meghaltra vagy megsebesültre – volt a valódi ok, amiért nem sikerült sarokba szorítaniuk Lettow-t, akinek kicsiny hadserege 1916 végén még mindig ugyanolyan egészséges, harcképes és megfoghatatlan volt, mint a háború elején.[485]

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave