Keegan John

Az első világháború


fejezet. Amerika és Armageddon

„Még csak jönni sem fognak – biztosította Capelle tengernagy, haditengerészeti államtitkár 1917. január 31-én a német parlament költségvetési bizottságát –, mert tengeralattjáróink el fogják süllyeszteni őket. Ily módon Amerika katonai szempontból nem jelent semmit, és ismét csak semmit, és harmadszor is semmit.”[610] 1917 elején, négy hónappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok hadba lépett az antanthatalmak oldalán, szárazföldi haderőneme – szemben nagy és korszerű haditengerészetével – talán valóban nem jelentett semmit. Létszámát tekintve –107 641 fő – a tizenhetedik helyen állt a világon.[611] Az ötvenegy évvel korábbi appomattoxi fegyverletétel óta nem szerzett tapasztalatot nagy léptékű hadműveletek végrehajtásában, és nem rendelkezett közepes géppuskáinál nehezebb korszerű fegyverrel. Tartalékja, a Nemzeti Gárda, bár 132 000 főnyi létszámával nagyobb volt, a negyvennyolc állam egyenként szervezett, részidőben szolgálatot teljesítő milíciájaként működött. Még a gazdagabb államokban is csak korszerűtlen, szegényes kiképzést kapott, és a szövetségi kormányzat csak igen laza felügyeletet gyakorolt fölötte. Amerika egyetlen első osztályú fegyveres ereje, a 15 500 főnyi Tengerészgyalogos Hadtest szétszórtan állomásozott tengerentúli birtokain és beavatkozási övezeteiben, köztük több közép-amerikai köztársaságban, amelyekben az Egyesült Államok az 1898-as spanyol–amerikai háború következményeként saját akaratából átvette a rend fenntartását.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave