MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keegan John

Az első világháború


Hivatalos történeti munkák

Sem Oroszország, sem Törökország nem adott ki hivatalos történeti munkát, mivel mindkét birodalom államszervezetét elpusztította a háború és az azt követő polgárháború. Amerikai hivatalos elbeszélő történeti mű sem létezik, habár az Egyesült Államok kormányzati apparátusa előállított bizonyos számú kötetet a háború egyes részterületeiről. A legfontosabb hivatalos történeti művek a brit, a francia, a német, az osztrák és az ausztrál. A francia részletes ugyan, de hangvételében túl száraz. Leghasználhatóbb kötete a két részre osztott tizedik, amely közli a hadrendet, és követi a hadosztályok, hadtestek és hadseregek mozgását, valamint parancsnokváltozásait is. Az osztrák hivatalos történeti mű szintén tartalmaz több értékes hadrendet, és a franciánál kevésbé szigorú és rideg hangon beszéli el az eseményeket. A német hivatalos történetnek a szárazföldi hadműveletekről szóló tizenhat kötetét szenvtelenül objektív vezérkari stílusban írták meg, de nélkülözhetetlen megörökítője a német szárazföldi haderőnem mindenféle tevékenységének. A csaták történetéről született nem hivatalos társsorozat (pl. Reichsarchiv, Ypern, Gorlice) szintén jól használható. A brit hivatalos sorozat aprólékosan részletes beszámolókat foglal magában a hadsereg tevékenységéről az összes hadszíntéren, külön haditengerészet- és a légierő-történetet, több szakágazati kötetet (egészségügy, szállítás-közlekedés), valamint a narratívának alárendelve a végtelenségig részletezett hadrendek sorozatát, amelyek abszolúte szükségesek Nagy-Britannia háborúban játszott szerepének megértéséhez. Az ausztrál hivatalos történetíró, C. W. E. Bean sok résztvevőtől gyűjtött személyes visszaemlékezést. Az ő könyvsorozata ennek következtében olyan emberi dimenzióval rendelkezik, amilyennel egyetlen másik hivatalos történet sem ér fel, és megközelítési módjában azt a módszert vetíti előre, amelyet oly nagy sikerrel alkalmaztak a második világháborúról szóló pompás amerikai hivatalos történeti mű szerzői. Az említett hivatalos történetek a következők:

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave