Keegan John

Az első világháború


A háború vezetése

A háború stratégiája, az előkészületeként végzett tervezéstől eltérően, alig keltett érdeklődést a történettudomány művelőiben. Taktikája viszont mindig kutatásra sarkallt, talán mert a sikeres harcászati megoldásban ismerték fel a legfontosabb hadászati szükségletet, különösen a nyugati fronton. A legutóbbi években a brit, ausztrál és kanadai tudósok új nemzedéke újraélesztette a vizsgálódást. Három vezető szerző és műveik: T. Travers: The Killing Ground. London, 1987; valamint How the War Was Won. London, 1992; P. Griffith: Battle Tactics of the Western Front. London, 1992; valamint Forward into Battle. Ramsbury, 1990; és H. Herwig: The First World War: Germany and Austria-Hungary 1914–18. London, 1997. Egyik sem éri el a lényeglátásnak azt a fokát, amelyet a korábbi hivatalos brit történetíró, G. C. Wynne, aki If Germany Attacks. London, 1940 című munkájában elemzést készített arról, ahogyan a britek és a franciák hozzáidomították harceljárásaikat az elsáncolt hadállások elleni támadás igényeihez, és arról is, ahogyan a németek erre – mint kiderült, abban a háborúban felülmúlhatatlanul – reagáltak. Az „inaktív” szektorokban folytatott lövészárok-hadviselés jellegébe szolgáltat értékes betekintést T. Ashworth: Trench Warfare: The Live and Let Live System, London, 1980. Három jelentős könyv a háború hadvezéri tevékenységéről, amelyek a stratégiáját is megvilágítják: R. Asprey: The German High Command at War. N. Y., 1991; M. Kitchen: The Silent Dictatorship: The Politics of the German High Command under Hindenburg and Ludendorff. London, 1976; C. Barnett: The Swordbearers. London, 1963.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave