Keegan John

Az első világháború


Fegyveres erők

Gazdag irodalma van a fegyveres erőknek, különösen a brit hadseregnek az első világháborúban. A legjobbak közé tartozik: P. Simkins: Kitchener’s Army. Manchester, 1986, egy tudományos igényű szerelmi vallomás a háború legnagyobb létszámú önkéntes hadseregéről, valamint I. Beckett–K. Simpson: A Nation in Arms. Manchester, 1985. A francia hadseregről írott jó könyvek közé tartozik D. Porch: The March to the Marne. Cambridge, 1981; L. Smith: Between Mutiny and Obedience. Princeton, 1994; R. Challener: The French Theory of the Nation in Arms. N. Y., 1955. E. Weber: Peasants into Frenchmen. London, 1977 című könyve tanulságos bekezdéseket tartalmaz a kötelező katonai szolgálat elfogadásáról a vidéki Franciaországban a háború előtt. G. Pedroncini: Les mutineries de 1917. Párizs, 1967 című munkája még mindig alapvető mű. B. Menning: Bayonets Before Bullets: The Imperial Russian Army, 1861–1914. Bloomington, 1994, kiemelkedő munka, és hasznosan egészíti ki A. Wildman: The End of the Russian Imperial Army. Princeton, 1980. A legjobb könyv angolul az osztrák–magyarokról: G. Rothenburg: The Army of Franz Joseph. West Lafayette, 1976, de J. Lucas: Fighting Troops of the Austro-Hungarian Army. Speldhurst, 1987 című könyve is a hasznos részletek gazdag tárháza. Még mindig nincs igazán jó könyv a német hadseregről angol nyelven. A. Millett és W. Williamson: Military Effectiveness. I., Boston, 1988 című műve kiváló fejezeteket tartalmaz az egyes nemzetek hadseregeiről. Kiváló J. Gooch: Army, State, and Society in Italy, 1870–1915. N. Y., 1989 című munkája, és kiemelkedően jól sikerült képet fest a brit indiai hadseregről D. Omissi: The Sepoy and the Raj. London, 1994 című könyvében. Angolul a mai napig nem írtak mindenre kiterjedő, átfogó történeti összefoglalást az 1914–1918-as ottomán török hadseregről.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave