Keegan John

Az első világháború


Kultúra és társadalom

Francia tudósok az utóbbi időben jelentősen hozzájárultak a háború társadalom- és kultúrtörténetéhez. Műveik közé tartozik: J. J. Becker–S. Audouin-Rouzeau: Les sociétés européennes et la guerre de 1914–18. Párizs, 1990; J.-J. Becker et al.: Guerres et Cultures 1914–18. Párizs, 1994; J.-J. Becker: La France en guerre, 1914–18. Párizs, 1988; J.-J. Becker: The Great War and the French People. Leamington Spa, 1985. Becker angol munkatársa, J. Winter szerkesztette W. Wall-lal: The Upheaval of War: Family, Work, and Welfare in Europe, 1914–18. Cambridge, 1988. J. Winter: Sites of Memory, Sites of Mourning: The Great War in European Cultural History. Cambridge, 1995, megindító tanulmány a katonák és a polgári közösségek erőfeszítéseiről a háború okozta fájdalmak elviselésére, racionalizálására és megörökítésére. Irodalmibb jellegű és mára az egyik leghíresebb könyv a Nagy Háborúról, Paul Fussel: The Great War and Modern Memory. Oxford, 1975 című munkája, a háború angol irodalmának, különösen a regényeknek és az emlékiratoknak az elemzését adja. Régebbi, de ma is értékes francia megfelelője: J. Norton Cru: Témoins. Új kiadása Nancy, 1993. A németek háborús élményeiről két fontos könyv: L. Moyer: Victory Must Be Ours. London, 1995; R. Whalen: Bitter Wounds: German Victims of the Great War. Ithaca, 1984. The Myriad Faces of War. Cambridge, 1986 című könyvében Trevor Wilson sokoldalúan ábrázolta a britek háborús élményeit. Érdekes amerikai perspektívából szemléli a háborút E. Leed: No Man’s Land: Combat and Identity in World War I. Cambridge, 1979.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave