Keegan John

Az első világháború


Életrajzok

Az első világháború katonai vezetői kevés utólagos csodálóra leltek. Ez egyre inkább igazságtalan megítélésnek látszik. Olyan emberek voltak, akiket majdnem megoldhatatlan feladvány elé állítottak – hogyan törjünk át erős, megerődített arcvonalat gyenge, valójában garantáltan inadekvát eszközökkel –, és egyikük sem volt lényegesen gyengébb kvalitású hadvezér a többinél. Érdekes kollektív portréval szolgál Correlli Bamett: The Swordbearers. London, 1963. Vizsgálatának tárgya az ifjabb Moltke, Sir John Jellicoe tengernagy, a Nagy Flotta parancsnoka, Pétain és Ludendorff. Basil Liddell Hart megértő életrajza: Foch: Man of Orleans. 1931, kiállta az idő próbáját, ahogy J. Wheeler-Bennett: Life of Hindenburg: The Wooden Titan. London, 1936 című életrajza is. D. Goodspeed remekül írta meg Ludendorff. London, 1966 életrajzát. Haig máig rejtély maradt, a katonai mesterség hatékony gyakorlója, akiből többé-kevésbé hiányzott az emberi érzés. John Terraine fenntartás nélküli védőbeszédet írt a tábornok eredményeiről Haig: The Educated Soldier. London, 1963 című munkájában. Szkeptikusabb biográfia, amelyben a szerző Haig jellemének kevéssé racionális oldalát hangsúlyozza, G. De Groot: Douglas Haig. London, 1988 című könyve, és szintén figyelemre méltó D. Winter: Haig’s Command. London, 1991. Az R. Blake szerkesztette The Private Papers of Douglas Haig. 1952, nélkülözhetetlen munka. Ugyanez áll Philip Magnus: Kitchener. N. Y., 1959 című életrajzára. D. Smythe: Pershing. Bloomington, 1986 című munkájában a legkiválóbb életrajzot nyújtja az amerikai hadsereg tábornokáról. R. Holmes kiváló életrajzot írt Sir John Frenchről The Little Field Marshal. London, 1981 címen. Jó életrajzot írt egy-egy brit tengernagyról R. Mackay: Fisher of Kilverstone. Oxford, 1973; A. Temple Patterson: Jellicoe. London, 1969; S. Roskill: Earl Beatty. London, 1980.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave