MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A polgárháború időszaka, az ún. első átmeneti kor

A Memphiszi Királyság összeomlását követően az ország részekre szakadt. A királyi címet a Memphisztől északra eső, a Fajjúm bejáratánál fekvő hérakleopoliszi uralkodóknak sikerült megszerezniük. Ők alkották Manethónnál a kb. Kr. e. 2130 és 1980 között uralkodó IX. és X. dinasztiákat. A hérakleopoliszi királyok néhány évig talán az ország egész területét ellenőrizték, de igazi hatalommal mindig is csak az északi országrészben rendelkeztek. A déli országrész vezető hatalmasságai közt zajló fél évszázados polgárháborúból Théba került ki győztesen. A thébai királyok alkották a XI. dinasztiát (kb. Kr. e. 2081–1938), amely fokozatosan kivonta magát a hérakleopoliszi befolyás alól. A két hatalom konfliktusában a Hérakleopolisz és Théba közt fekvő közép-egyiptomi tartományok jelentették a mérleg nyelvét. Ezek kezdetben inkább a hérakleopoliszi dinasztiát támogatták. A két fél között folyó háborút kezdetben hérakleopoliszi sikerek jellemezték, majd a thébai II. Antef (kb. Kr. e. 2065–2016) abüdoszi győzelme fordulatot hozott, és unokája, I. (Nebhepetré) Mentuhotep (kb. Kr. e. 2008–1957) idején már a középegyiptomi térségbe helyeződött át a háború színtere. A befolyásos közép-egyiptomi tartományok legyőzését követően Hérakleopolisz súlytalanná vált.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave