MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A Középbirodalom kora (kb. Kr. e. 1980–1630)

A polgárháború második szakasza tulajdonképpen már Egyiptom újraegyesítésének első állomása volt. I. (Nebhepetré) Mentuhotep Kr. e. 1980 körül arathatott győzelmet a közép-egyiptomi tartományok felett, és ezzel kezdetét vette az ország újraegyesítésének folyamata. Manethón azzal jelezte a korszak fontosságát, hogy I. Mentuhotepet tette meg a XI. dinasztia megalapítójának. Ez a periódus annak ellenére is viszonylag nyugodtnak tűnik, hogy északon az uralkodóház, illetve a királyság politikai tartalmának bizonyos elemei kicserélődtek. Bár a thébai dinasztia által végrehajtott újraegyesítés a katonai hódításon nyugodott, az új rezsim igyekezett demonstrálni pártatlanságát, így például a korábbi, hérakleopoliszi kormányzat tisztviselőit saját adminisztrációs rendszerébe olvasztotta. A XI. dinasztia azonban határozottan thébai orientációjú volt, királyi székhelyét sem helyezték át a mindig is tradicionális fővárosi ranggal bíró Memphiszbe. Sírjaikat a thébai uralkodók nekropoliszában alakíttatták ki, és a thébai szokásoknak megfelelően sziklasírba temetkeztek. Ennek ellenére az újbirodalmi és a későbbi egyiptomi hagyomány a dinasztiaalapítóként és az ország újraegyesítőjeként számon tartott I. Mentuhotep alakját a legjelentősebb uralkodók közé sorolta, akit – az országot először egyesítő Ménészhez hasonlóan – egy újabb nagy korszakot nyitó uralkodóként tisztelt. A XI. dinasztia építési tevékenysége az ország egész területén kimutatható, és felélénkültek a Núbiába, a keleti sivatagba és a Szináj-félszigetre tartó nyersanyagbeszerző egyiptomi expedíciók.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave