Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A Középbirodalom felbomlása és a második átmeneti kor (kb. Kr. e. 1630–1539/23)

A Középbirodalom IV. Amenemhat (kb. Kr. e. 1773–1763) uralkodása idején még szilárd volt. Nincs forrásunk belső zavarokról, és a Núbia feletti egyiptomi uralom is igazolt. A király korai halálát követően trónra lépő Szobeknofru királynő (kb. Kr. e. 1763–1759) rövid uralkodása után a dinasztia uralma hirtelen véget ért. Az uralkodócsalád bukását okozó politikai változások természetét azonban különösen nehéz feltárni. A Középbirodalom kormányzati központjában, Itj-Tauiban tovább uralkodó dinasztia határozottan megkülönböztethető a XII. dinasztiától. A Manethón által a XIII. dinasztiába (kb. Kr. e. 1759–1630) sorolt királyokról alig tudunk valamit. A dinasztiához tartozó ötvenöt király közül csak kevesen uralkodtak öt évnél hosszabb ideig. A dinasztia bizonyosan nem tekinthető egyetlen családnak, számos király nyilvánvalóan nem királyi ősöktől származott. Manethón az egyes dinasztiákba itt már nem egy-egy uralkodócsalád, inkább egy-egy korszak királyait foglalta össze.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave