MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A Gupta-dinasztia birodalma (320–455)

A Gangesz völgyében a Kr. e. 4. században formálódott ki egy új, erős központi hatalommal rendelkező állam. A Gupta állam eredetéről szinte semmit sem tudunk, valószínűleg a korai Gupta királyok a kusán uralkodó hűbéresei voltak. I. Csandragupta (320–335) a dinasztia első történetileg jól ismert királya. A már vazallus fejedelmekkel rendelkező uralkodót fia, Szamudragupta (335–375) követte a trónon. Felirata szerint négy északi uralkodót és kisebb szaka és kusán fejedelmet is sikerült legyőznie, illetve vazallusává tennie. A Gupta állam II. Csandragupta (375–415) uralkodása idején vált a térség legerősebb államává. A Gupta Birodalom ekkor érte el a legnagyobb kiterjedését: a Gangesz völgyétől az Indus deltájáig és a Narmadá folyó völgyéig terjedt. Az 5. századi örökösödési viszályok és belső lázadások által meggyengült Gupta állam számára az ázsiai hunok betörései végzetesnek bizonyultak, és a Gupta állam szétesett. Bár egy Harsa (606–647) nevű királynak még sikerült egy rövid időre befolyást gyakorolnia a Gangesz-völgy egészén, a király halála után Észak-India politikai széttagoltsága állandósult.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave