MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Ausztrália és Óceánia benépesülése

Ázsiai délkeleti részének partvonala mintegy 50-60 ezer évvel ezelőtt jelentősen különbözött a maitól. A jégkorszak tengerszintje olyan alacsony volt, hogy Ausztrália, Új-Guinea és Tasmania egyetlen, összefüggő szárazföldet alkotott, amelyet a Sahul-földnek nevezett partgyűrű vett körül. Az Indokínai-félszigettel összefüggő szárazföld volt Szumátra, Borneó, Jáva, Celebesz, valamint a Fülöp-szigetek. Ausztráliától a mai Indonézia területét mintegy 60 km széles tengerszoros választotta el. Ahhoz, hogy Délkelet-Ázsiából a Fülöp-szigeteken keresztül átkelhessenek a mai emberek ősei, olyan tengerjáró eszközeiknek kellett lenniük, amelyek alkalmasak voltak ilyen hosszú út megtételére. A tenger vízszintje leginkább két időszakban, 53 ezer éve, majd 35 ezer éve csökkent le a legjelentősebben, s ezekben az időpontokban volt a legkisebb a kontinensek közötti távolság.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave