MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Kína

Sajátos szerepet játszott Ázsia történetében, amely gyökeresen eltért a térség valamennyi államától. Már önmagában az a tény, hogy a hatalmas területen élő, rendkívül nagy létszámú lakosságot (Kr. u. 2-ben az első ismert népszámlálás 57 milliós népességet mutat ki) állammá tudták szervezni, tiszteletet parancsol. Ebben közrejátszott sajátos írásuk is, amelynek szerepe alapvetően eltért a latin betűs és egyéb írásokétól. Azt követően, hogy a Csin-dinasztia a Kr. e. 3. század végén egységesítette az írásjegyeket, a kínai írásrendszer a politikai egység megteremtésének és fenntartásának egyik leghatékonyabb eszköze volt és maradt a legújabb időkig. A sokféle nyelvjárást beszélő emberek a századok folyamán igen eltérően ejtették ki az írásban rögzített szavakat, ezeknek a szavaknak a jelentése azonban az idők folyamán nem változott, így a mai ember számára sem okoz gondot akár kétezer esztendős kínai szövegek olvasása és megértése. Annak ellenére, hogy a kínai írás megtanulása sokkal nagyobb feladatot jelentett, mint a latin ábécé vagy más betűírások elsajátítása, Kínában az írástudók, az iskolázott emberek aránya a középkorban minden más országét fölülmúlta. A kínai írás egész sor népre olyan hatással volt, hogy noha nyelvük alapvetően különbözött a kínaitól, mégis átvették azt: a vietnamiak, a koreaiak és a japánok. Kelet-Ázsia civilizációi tehát elsődlegesen a kínai írásnak köszönhetően voltaképpen egyetlen nagy közösséget alkottak a középkorban.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave