MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Úzok

A görög krónikások szerint nevük jelentése: szabad. A bizánci krónikások szerint a birodalom ellenében hadakozó valamennyi török etnikum közül ők voltak a „legnemesebbek”. Az úzok 965-ben fontos szerepet játszottak a Kazár Birodalom megdöntésében. Nagy Vlagyimir kijevi nagyfejedelemmel szövetkezve 985-ben a volgai bolgárok ellen vezettek hadjáratot. A 10. század második felében áttértek az iszlám hitre. A kunok elől menekülő úz törzsek az orosz fejedelmeknél találtak menedéket (Halicsban, Kijevben), s harcosaik együtt küzdöttek az orosz csapatokkal a kunok ellen. Délre vonuló csoportjaik a 11. század közepén az Al-Duna vidékére húzódtak. 1064-ben betörtek a Bizánci Birodalom területére, feldúlták Bulgáriát, Macedóniát és Görögország északi területeit. 1068-ban a besenyőkkel szövetkezve Erdélybe törtek be, de súlyos vereséget szenvedtek. Megmaradt töredékeiket végül a Bizánci Birodalom, illetve a Magyar Királyság fogadta be.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave