MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A tengermellék állama: Horvátország

Délnyugaton, a Száván túli területet elfoglaló Horvát Királyság zárta el Magyarországot a tengertől. Horvátország egyik magja a tengermelléki terület volt, a másiknak a tengelyét a Száva alkotta. A 9. században területe római (bizánci) fennhatóság alatt állt. A 10. században az ország tizenegy zsupára oszlott, élükön egy-egy bán állt. 986-ban az egyik uralkodónak II. Baszileiosz császár királyi jelvényeket küldött. Vallási tekintetben egyértelműen a nyugati egyházhoz tartozott az ország. A nini püspökséget a 9. században alapították. Ennek megfelelően az írásbeliség is latin nyelvű volt. Az utolsó horvát uralkodó, Zvoinimir, aki eleinte hercegnek, majd királynak címeztette magát, a pápától kapott koronát. Miután utód nélkül halt meg, özvegyének, Szent László magyar király nővérének kérésére 1091-ben Szent László Horvátországot Magyarországhoz csatolta, s Álmos hercegre bízta a horvát területek igazgatását. Még ezt megelőzően László király a Dráva–Száva közti Szlavóniát vette birtokába, s megalapította a zágrábi püspökséget.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave