MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Hatalmas területek ura: a Kijevi Rusz

A 10. század első felében Oleg fejedelem (879 k.–912) utódának, a 12. században íródott Őskrónika szerint kapzsi, harácsoló Igornak (912–945) az életét jórészt a hódító hadjáratok tették ki. A Kaukázuson túli terület, valamint Konstantinápoly és a bolgárok elleni hadjáratai azonban eredménytelenek voltak. Sikerült viszont a Fekete-tengertől északra elterülő sztyepp besenyőit meg a drevljánokat uralma alá kényszeríteni. Halála után felesége, Olga lett kiskorú gyermekei gyámjaként az ország irányítója, aki 957 körül fölvette a kereszténységet. Fia, a Duna deltájáig terjedő régiót meghódító Szvjatoszláv a besenyőkkel vívott csatában esett el. Az ezredforduló uralkodója I. (Szent) Vlagyimir (980–1015), az ország első keresztény fejedelme. Kijevet és Novgorodot egyetlen állammá tette. II. Baszileiosz bizánci császárnak katonai segítséget nyújtott, cserében a császár testvérét, Annát vehette feleségül. A házasság feltétele a keresztény hit fölvétele volt, ezért megkeresztelkedett, és népét is megtérítette, a pogány bálványokat megsemmisíttette. Az egyházi szertartások nyelve az óegyházi szláv lett, Kijevbe görög metropolitát helyeztek.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave