MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Kunország

A Fekete-tengertől északra elterülő sztyeppen lévő kun szállásterület neve. A nyugati kun törzsek területe a Kárpátoktól délre és keletre húzódott, a későbbi Moldvának és Havasalföldnek nevezett térségben. A keleti sztyeppi Kunországot a mongol hódítók dúlták föl az 1223-as hadjárat során, majd teljessé vált a pusztítás Batu kán 1236-ban indított nagy nyugati hadjárata során. Az első mongol hadjárat után a Kárpátok övezte területen jelentősen megszaporodott a kunok száma. Az 1220-as években a magyar Domonkos-rendi szerzetesek megkezdték a kunok keresztény hitre térítését. 1226–1227-ben Róbert esztergomi érsek megalapította a Moldvát és Havasalföldet elválasztó Milkó folyó mellett a milkói kun püspökséget, amely 1241-ig létezett, s a tatárjárás során pusztult el. IV. Béla ifjabb királyként fölvette a Kunország királya címet is. A tatárjárás után Kunország területe nagyrészt a mongolok fennhatósága alá tartozott. A 14. század folyamán Kunország kun és besenyő lakossága az egyre tömegesebben ide költöző románságba olvadt bele.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave