MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A reneszánsz fogalma és jellemzői

A reneszánszról elmondhatjuk, hogy eredetileg olasz nemzeti egységmozgalomként indult, még a 14. században, de a 15. századra már annyira elterjedt Európában, hogy egyes szerzők ezt az időszakot a reneszánsz vagy humanizmus korszakaként határozták meg. Ami a két szó eredetét illeti: a reneszánsz az olasz rinascità, rinascimento (azaz újjászületés) francia megfelelőjének (renaissance) kiejtéshez igazított változata. (Nem véletlenül, ugyanis először Jules Michelet francia történész alkalmazta a 19. század közepén.) A humanizmus a latin humanus (azaz emberi) szóból továbbképzett kifejezés, ami nemcsak a reneszánsz írásbeliségétjelölte, de tágabb értelemben a reneszánsz szinonimájaként is használatos volt („szellemi reneszánsz”-nak is szokták hívni). Cicero a humanitas kifejezést a ’nevelés’ értelemében használta, a 14. század végén az ókor csodálói studia humanitatisról beszéltek, ezen a görög-római műveltségeszmény megismerésére való törekvésüket értve. Bár a humanista szó már a 15. század végén megjelent latin szövegekben, majd 1530-tól olasz írásokban is, maga a humanizmus kifejezés szintén a 19. században alakult ki.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave