MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Harcok Itáliáért – az itáliai háborúk (1494–1559)

A hetedfél évtizedig tartó itáliai harcok 1494-ben robbantak ki. VIII. Károly francia király a nápolyi Anjou-ellenzék hívására csapataival végiggázolt Itálián, és elfoglalta Nápolyt. I. Miksa császár és Ferdinánd spanyol király – támaszkodva a megrettent itáliai államok egy részére – hamarosan kiszorította azonban a franciákat. XII. Lajos, az új francia király négy évvel később – örökösödési jogaira hivatkozva, Velencével szövetségben – Milánót rohanta le. Ezt követően összekülönböztek a szövetségesek, és a franciák ezúttal a spanyolokkal (ismét Aragóniai Ferdinánddal) egyeztek meg, ismét Dél-Itália (Nápoly és Szicília) felosztásáról. Ebbe meg I. Miksa császár szólt bele oly módon, hogy Velence szárazföldi terjeszkedését kívánta korlátozni az itáliai félszigeten. Létrehozta a cambrai-i ligát, melyben a francián kívül a pápa és minden itáliai középállam részt vett, egyszer és mindenkorra megállítva a köztársaság szárazföldi terjeszkedését. Ezt követően II. Gyula pápa a „barbár” francia hódítók ellen életre hívta a Szent Ligát (1511), mire azok elvesztették Milánót, hogy aztán 1515-ben a következő francia uralkodó, I. Ferenc a marignanói csatában ismét visszaszerezze azt.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave