MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Délkelet-Ázsia

A földrajzi felfedezések kezdetén a mai Burma területén négy állam osztozott: a tengerparton Arakán (Myohaung fővárossal), az Iravadi folyó völgyében lévő Ava, a Szittang folyó menti Toungoo és az Iravadi deltájánál található Mon Pegu. Avától keletre és kissé északra az erős San állam volt, fenyegetve a burmaiak függetlenségét. 1531-től a Toungoo uralkodó meghódította a sanokat és monokat, és egyesítette az országot. 1564 után a Csaophraja folyó völgyében élő Ajutthaja uralkodója egy nagy hatalmú thai királyság élére állt, ellenőrzése alá vonva a Maláj-félsziget keleti felének nagy részét. A Luang Prabang vezette Laoszi Királyság a Felső- és Középső-Mekong vidékére húzódott vissza. Tonkin és Észak-Annam vietnami népe a Mekong deltájától délre lévő és kambodzsai csam területeket foglalt el. A lecsökkent területű Khmer Királyság fővárosa Angkor helyett Phnompen lett. A Maláj-félszigeten immár széthúzó államok voltak a jávai Madzsapahit Birodalom helyén. A Malakkából terjedő iszlám vallás Szumátra, Jáva és Borneó szigetén eresztett gyökeret, és Malakka egy Szumátra keleti részére is kiterjedő maláj állam fővárosa lett. A Mindanaó szigetén létrejött muzulmán államok, a Sulu-szigetek szultánjaival együtt, a 19. századig megőrizték függetlenségüket.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave