MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A keleti kérdés

Az 1815-ös bécsi kongresszus óta Európa legerősebb szárazföldi hatalmának számító Oroszország mind nagyobb figyelmet szentelt az ún. keleti kérdés megoldásának. A keleti kérdés Európa halálosan beteg emberének, Törökországnak a hagyatékával foglalkozott. Hiába gyarapította jelentős területekkel a cár birodalmát a közép-ázsiai és a távol-keleti hódító terjeszkedés, a Balkánon való előrenyomulás s ezáltal a Fekete-tengert a Földközi-tengertől elválasztó tengerszorosok megszerzése mind kívánatosabbnak tűnt számára. A hanyatló Oszmán Birodalom korszerűtlen hadserege önmagában nem tarthatta volna vissza a cári ármádiát, az elavult török hadsereg erejét azonban nagymértékben megnövelte a mögötte álló Anglia nemzetközi tekintélye és ellenállhatatlan hadiflottája. Anglia számára ugyanis nem volt kívánatos az orosz flotta megjelenése a Földközi-tengeren. I. Miklós, belátva, hogy az oly becses tengerszorosok megszerzéséhez Anglia beleegyezésén keresztül vezet az út, 1844-es londoni látogatása alkalmával ajánlatot is tett az osztozkodásra, London azonban nem fogadta túlzott lelkesedéssel elképzeléseit.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave