MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A porosz–francia háború

Az erőviszonyok kiegyenlítettnek látszottak. Franciaország jól kiképzett és tekintélyes létszámú állandó hadsereggel rendelkezett, a hadszervezet azonban a poroszok javára billentette a mérleget. A tartalékosok mozgósításával Poroszország tíz nap alatt félmillió katonát állított fegyverbe, míg az elavult francia sorozási rendszer 250 ezer katonát sem volt képes kiállítani. A német katonák vasúton érkeztek a francia határra, és azonnal támadásba lendültek. A háború már az első napokban fejvesztett francia visszavonulássá változott. A Metz várába szorult François Bazaine tábornok felmentésére induló MacMahon hadsereget, melyet maga III. Napóleon vezetett, a poroszok bekerítették, és Sedannál fogságba ejtették. Maga a császár is fogságba esett. A nyomasztó porosz fölénnyel vívott háború 1871. január 28-ig folytatódott, amikor a III. Napóleon helyére lépő Nemzeti Védelem Kormánya fegyverszünetet kért. Párizst porosz csapatok fogták gyűrűbe. A francia kormány az 1871. május 10-i majna-frankfurti békeszerződésben lemondott Elzász-Lotaringiáról, és három éven belül ötmilliárd frank hadisarc fizetését vállalta. A hadisarc kifizetéséig az északkeleti francia megyék német megszállás alatt maradtak.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave