MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Állami berendezkedés

A Német Császárság államrendszerét az 1871 áprilisában elfogadott alkotmány határozta meg, amely az új, egységes Németországon belül a vezető szerepet Poroszországnak biztosította. Németország formálisan szövetségi állammá alakult, amely huszonhárom monarchiából és három szabad városból (Bréma, Hamburg, Lübeck) állott. A törvényhozó hatalom birtokosa a birodalmi parlament (Reichstag) és az egyes német államok küldötteiből álló szövetségi tanács (Bundesrat) lett. Az egyes államok területén meghagyták a régi dinasztiákat és az országgyűléseket (Landtag), melyek bizonyos kérdésekben önállóan dönthettek. A Reichstagot általános, közvetlen és titkos választójog alapján hozták létre, de az alkotmány kizárta a választásokból a 25 éven aluliakat, a nőket és a katonákat. A császár – egyben a mindenkori porosz király – rendkívül széles alkotmányos jogokkal rendelkezett. Jogában állt bármely törvényjavaslat szentesítése vagy elvetése, a Reichstag összehívása vagy feloszlatása, de hadüzenet vagy békekötés kérdésében is rendelkezhetett. Az egyetlen össznémet ügyekben illetékes miniszter a birodalmi kancellár volt, akit a császár nevezett ki, s az csak a császárnak tartozott felelősséggel. Az egyes kormányhivatalokat vezető államtitkárok pedig a birodalmi kancellárnak voltak kötelesek beszámolni munkájukról.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave