MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Japán

1955-ben egyesült a két legjelentősebb polgári erő, a liberális és a demokrata, s ettől kezdve a Liberális Demokrata Párt lett Japán meghatározó politika ereje, és kormányzópártként egészen 1993-ig vezette az országot. 1957-ben az amerikai elnök és a japán miniszterelnök közös nyilatkozatban jelentette be, hogy a két ország kapcsolatában új korszak kezdődik. Ezt követően 1960-ban a két ország addigi biztonsági szerződését kölcsönös együttműködési és biztonsági szerződéssel váltották fel, mely a japán kommunisták heves rosszallását váltotta ki, s néhányan közülük az azonnali fegyveres felkelés szükségességét hangoztatták. Ellenezték a szerződést a baloldali szocialisták is, s képviselőik megpróbálták megakadályozni annak parlamenti jóváhagyását, nem riadva vissza erőszakos eszközök alkalmazásától sem. Az utcákon egész éjszaka folyt a tüntetés, melynek során több mint ötven diák megsebesült. Ugyanakkor a Japán Szocialista Pártból kiváltak a biztonsági szerződéssel egyetértő politikusok, megalakítva a Demokratikus Szocialista Pártot, s elősegítve a szerződés parlamenti elfogadását. Az elégedetlenséget azonban csak nehezen lehetett lecsillapítani. Újabb sztrájkok és tömegtüntetések követték egymást, sőt június 15-én a 150 ezres tiltakozó tömeg egy része átmenetileg benyomult a parlament épületébe is. Kisi Nobuszuke miniszterelnök azonban nem engedett. A felizzott Amerika-ellenes hangulat miatt lemondta Eisenhower elnök látogatását, s miközben 330 ezres tömeg tiltakozott a parlament épülete körül, kivárta a szerződés június 18-ai életbeléptét. Erre a napok óta eredménytelenül tüntető tömeg oszlani kezdett. 23-án kicserélték a szerződés ratifikációs okmányait, a feladatát elvégző Kisi miniszterelnök pedig bejelentette lemondását.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave