MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


A nemzetközi kapcsolatok alakulása

Miközben a kommunizmus bukása az európai térségekben a feszültségek csökkenéséhez vezetett, a Balkánon és a Közel-Keleten újabb feszültséggócok alakultak ki. 1990 novemberében harmincnyolc európai és észak-amerikai ország állam- és kormányfői Párizsban az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet zárásaként egyezményt írtak alá a hagyományos fegyverek nagyszabású csökkentéséről, valamint arról, hogy többé nem tekintik ellenségnek egymást. Ennek szellemében 1992 júniusában Bush amerikai és Jelcin orosz elnök újabb fegyverkorlátozási szerződést írt alá, mely az ezredfordulóig a nagy hatótávolságú nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakéták 70 százalékos csökkentését irányozta elő. 1993 januárjában a két elnök végre aláírta a már rég készen álló START-2 szerződést, melynek értelmében tíz év alatt harmadára kellett csökkenteni az amerikai és a volt szovjet atomfegyverek számát. 1994 júniusában Oroszország csatlakozott a NATO Partnerség a békéért programjához. 1997 márciusában pedig aláírták azt a párizsi szerződést, amelynek értelmében Oroszország tudomásul vette a közép-európai országok NATO-csatlakozását. Júliusban a NATO megkezdte Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal a csatlakozási tárgyalásokat, s e három ország 1999 márciusában a NATO tagjává vált.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave