MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Salamon Konrád (szerk.)

Világtörténet


Az újbabiloni kor (Kr. e. 626–539)

Babilónia története a Kr. e. I. évezred során zavarosan alakult. Elámi és asszír királyok, káld törzsfők, illetve babiloni nemesek váltogatták egymást Babilon trónján. Az újasszír időszak folyamán Babilónia Asszíria, a nagy szomszéd hol erősödő, hol gyengülő befolyása alatt állt. A II. Sarrukín és Szín-ahhé-eriba babilóniai országlását jellemző háborús időszakot Assur-ah-iddina és Assur-bán-apli békés, építkező korszaka váltotta fel. Az utóbbi két asszír király Babilon-politikája alapozta meg a Babiloni Királyság gazdasági fejlődését, ami a későbbi nagyhatalmi pozíció alapjául szolgált. A babiloni függetlenség bajnokainak már az évezred kezdetétől a káld törzsek számítottak, míg a nagyvárosok lakossága inkább asszírbarátnak tekinthető. Babilon újabb nagyhatalmi korszaka az arámi káld törzsek babiloni térhódításával függ össze. A babiloni trónt Kr. e. 626-ban megszerző Nabu-apla-uszur – a korábbi Marduk-apla-iddinához hasonlóan – törzsi vezetőből vált Babilon királyává, és legalább tíz évbe telt, mire meg tudta szilárdítani a hatalmát. Babilon sikerének kovácsai a nyugat-iráni méd törzsek voltak, akiknek szállásterületei jóval közelebb estek az asszír fővárosokhoz.

Világtörténet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 693 0

A kötet célja, hogy a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a XX. század végéig. A szerzők e hatalmas anyagot úgy próbálták tömöríteni, hogy az egyetemes történet minden fontos eseményével megismerkedhessenek az olvasók. Elsősorban a politikatörténet bemutatására törekedetek, mert ebből vonható le a legtöbb tanulság, de az egyes fejezetek bevezetőiben áttekintést adnak az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is. Részletes tartalomjegyzék, a név- és földrajzi mutató, valamint kronológia segíti az olvasót az eligazodásban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/salamon-vilagtortenet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave