MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Szamel Katalin, Balázs István, Gajduschek György, Koi Gyula (szerk.)

Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása


A tartományi közigazgatás

A tartományi közigazgatást az egyes tartományok alkotmányai határozzák meg a maguk részleteiben. A városi tartományokat kivéve valamennyi tartomány három közigazgatási szintre oszlik (lásd: 2. ábra). Mint tagállamoknak megvan a maguk törvényhozása, Kormánya és miniszteriális szervezeti rendszere. A tartományi központi szervek lényegében ugyanazokat a feladatokat látják el tartományi hatáskörben, mint a szövetségi szervek a szövetség vonatkozásában. A tartományi végrehajtó hatalmat gyakorló kormányok élén tartományi miniszterelnökök állnak, azonban a tartományi miniszterelnök jogállásából hiányzik a konstruktív bizalmatlanság intézménye, a tartományi kormányok mégsem „törékenyebbek” mint a Szövetségi Kormány, mert a tartományi politikai együttműködési és koalíciós viszonyok jelentős mértékben függenek a szövetségi szintű politikai viszonyoktól, ezért a párpolitika helyi szintjeit végső soron a központi politikai erők meghatározzák, s általában nem érdekük a szövetségi politikai viszonyokat megbontó változások megvalósítása. Természetesen, amennyiben a tartományi választások eredményei azt indokolják előfordul, hogy a tartományi kormányzatokat olyan politikai koalíciók adják, amelynek pártjai a szövetségi szinten egymás ellenzékeként működnek.

Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 612 1

A kötet célja a 27 EU-tagállam közigazgatási rendszerének komparatív irányultságú bemutatása. E nagy volumenű vállalkozás - a benne rejlő összes nehézség ellenére - lehetőséget ad arra, hogy ne csak a közigazgatás valamely részterületéről kaphasson az olvasó információkat, hanem az egyes államok teljes közigazgatási rendszerei saját hazai történelmi és politikai kontextusukban nyerhessenek megvilágítást, s ez a tárgyalásmód teszi lehetővé a rendszerek egymással való egybevetését, és fejlődési tendenciáik érzékeltetését is.

A vállalkozás legnagyobb erénye teljeskörűségében és összehasonlító jellegében rejlik, mivel ilyen irányú kutatás még a legfejlettebb közigazgatásokat tömörítő OECD és IIAS keretei között sem folyt az elmúlt két évtizedben. A tizenöt szerző harminc tanulmányát bibliográfiák, részletes tartalomjegyzék valamint számos ábra és táblázat teszi még használhatóbbá.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szamel-balazs-gajduschek-koi-az-europai-unio-tagallamainak-kozigazgatasa//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave