MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


Bevezetés

Az értékelésről általában. A Fúziós Rendelet 2. cikke szerint a koncentráció értékelésének célja az ügylet közös piaccal való összeegyeztethetőségének vizsgálata. A régi Fúziós Rendelet megszövegezését megelőző tárgyalások egyik központi témája a koncentrációk ellenőrzésének a többi uniós célkitűzéshez fűződő viszonya volt. A versenypolitika és a rövidebb távon gondolkozó iparpolitikai, foglalkoztatáspolitikai célok között olykor konfliktus állhat elő. A Fúziós Rendelet preambulumának (13) pontja erre a komplex megítélésre utalva úgy rendelkezett, hogy a koncentráció értékelését széles alapokra kell helyezni, szem előtt tartva a uniós célokat, ezek közül is különösen a gazdasági és szociális kohézió megteremtését. A kilencvenes évek gyakorlatára mégsem lehet azt mondani, hogy versenypolitikán kívüli gazdasági vagy egyéb szempontok határozták volna meg a Bizottság munkáját. A beavatkozások következetesen versenypolitikai alapokon (azaz a piaci szerkezet épségének megőrzése, a hatékonyság, a fogyasztói jólét érdekében), egyre szofisztikáltabbá váló közgazdasági elemzéssel alátámasztottan – és érdemi kérdésekben is egyre inkább elmélyedő bírói kontroll mellett – történtek.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave