MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


A releváns piac

A releváns árupiac. A koncentrációk versenyhatásainak értékelésénél, különösen a régi Fúziós Rendelet szerinti dominanciateszt esetében – hasonlatosan az EUMSz 102. cikk alkalmazásához – fontos kiindulópont az érintett áru- és földrajzi piac meghatározása. A piac meghatározása (mely termékek/szolgáltatások forgalmazását/nyújtását, mekkora földrajzi kiterjedésben vegyük figyelembe) befolyásolja a piaci részesedés nagyságát, illetve annak megállapítását, hogy vannak-e versenytársai a vállalatnak. A túl szűk piacmeghatározás egy gazdaságilag hasznos ügyletet megakadályozhat, a túl széles definíció viszont azt eredményezi, hogy nem lehet a koncentráció valós piaci hatását megjósolni. A koncentrációk ellenőrzésénél alkalmazott piacmeghatározási technika érdemben – közgazdasági alapjait tekintve – nem különbözik alapvetően a 102. cikk körében követett elvektől. Ezt mutatja az is, hogy nem létezik külön a Fúziós Rendeletre irányadó piacmeghatározási közlemény, hanem itt is a már bemutatott bizottsági közlemény alkalmazandó.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave