Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


A versenyjog szabályozási területei, eszköztára

A kezdetek. A versenyjogi szabályrendszer az egyik legfrissebb jogterületek közé tartozik. Egyes piaci magatartásokat elsősorban tisztességesség vagy állami érdek alapján tiltó szabályok léteztek jóval régebb óta, de egységes, a vállalkozások piaci magatartását átfogóan szabályozó rendszerré a XX. században nőtte ki magát. Mint minden komoly jogágban, úgy itt is illik a római jogig visszanyúlni. Az egyik leggyakraban említett forrás a Kelet-római Birodalomhoz kapcsolódik: Zénó császár egyik törvénye Kr. u. 483-ban súlyos büntetéssel, többek között száműzéssel rendelte sújtani azokat, akik olyan alapvető árucikkek, mint ruházat, hal piacain összejátszottak, illetve magán-, vagy „császári” monopóliumokkal visszaéltek.32 A késő középkorban jelentősek voltak még a common law versenyjogi szabályai, a modern értelemben vett első igazi írott versenytörvény, az amerikai Sherman Act kartellezést és monopolizációt tiltó szakaszai is lényegében e kialakult esetjogot kodifikálták. Megjegyzendő, hogy ahol a városok jóléte a jól szervezett céhekre épült, ott a versengés nagyon korlátozottan tudott kibontakozni.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave