Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


A potenciális verseny mint ellensúly

Belépés és korlátok. Az újabb versenytársak piacra lépése kétféleképpen korlátozhatja a potenciálisan erőfölényben levő vállalkozást. A potenciális verseny fenyegetettség érzést válthat ki, így a nagy piaci részesedéssel rendelkező társaság nem fog erejével visszaélni. Ha viszont a domináns vállalkozás például felemeli az árakat, kiemelkedő profitot érve el, akkor ezzel ténylegesen is a piacra csábít más társaságokat, akik relatíve alacsonyabb áraikkal vevőket vonhatnak el a domináns cégtől, ezzel csökkentve annak piaci részesedését és így piaci erejét is. Ha a potenciális verseny valószínűsége nagy, gyorsan megjelenhetnek a versenytársak, és ha kellő nagyságú erőt képviselnek, akkor a magas piaci részesedés is csak átmeneti állapot lehet, illetőleg nem valószínű a domináns vagy monopol pozícióval való visszaélés. A potenciális verseny gyorsaságát és valószínűségét azonban több tényező is korlátok közé szoríthatja. Ezek közül akár egy megléte is a potenciális verseny ellehetetlenülését eredményezheti:

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave