MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


4. Összefoglalás

  1. A könyv első fejezetében a később ismertetendő versenyszabályok megértéséhez szükséges közgazdasági alapokat raktuk le. A versenyjog, így az EU versenyjoga is a közgazdaság- és a jogtudomány mezsgyéjén elhelyezkedő jogterület. Az általános jogi fogalmak tartalommal való megtöltése, konkrét esetre való alkalmazása szinte mindig igényelni fog egyfajta közgazdasági szemléletet. Kivétel ez alól talán a kartellekre vonatkozó joganyag, de ezen túlmenően mind a forgalmazási megállapodásoknál, mind az erőfölénnyel való visszaélések, a fúziók értékeléséhez, az állami támogatások hatásainak elemzéséhez kellenek piacelméleti ismeretek.
  2. Azt is igyekeztünk e fejezet során érzékeltetni, hogy a versenyjog legalapvetőbb fogalmai mögött meghúzódó közgazdasági kérdésekről – mint például maga a verseny mibenléte, szükségessége, pozitív és negatív hozadékai – koronként, országonként, ideológiai irányzatonként eltérő interpretációk láttak és látnak napvilágot. Ez hozzájárul a versenyjogi szabályok, pontosabban azok alkalmazásának változásához, egyben egy olyan elvárást támasztva a versenyhatóságok számára, hogy azok lehetőleg következetesen, kiforrott, közzétett versenypolitikai alapokra támaszkodva érvényesítsék az általánosan megfogalmazott szabályokat.
  3. A versenypolitikát a széles értelemben vett gazdaságpolitika meghatározó részeként mutattuk be, kiemelve annak fontosságát, hogy versenyjogi tényállások megoldásánál ideális esetben egyéb szempontok, mint például iparpolitika, foglalkoztatáspolitika, környezetvédelem stb. nem játszanak ügydöntő szerepet. A verseny- és egyéb politikák közötti kapcsolat különösen érdekfeszítő kérdés az EU-ban, ahol a versenyjogot érvényesítő brüsszeli szerv, az EU Bizottság egyben a többi uniós politikát is irányítja, alakítja. Azt is mondhatnánk, hogy az uniós versenyjog alapjainak bemutatásakor a piacelméleti és versenypolitikai ismeretek mellett az európai integráció történetét, a versenypolitika egyéb belső piaci politikákhoz való viszonyának alakulását is be kell mutatni: erre a következő fejezetben fog sor kerülni.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave