MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


Szabad vagy nem szabad?

Tiltás. Az EKSZ 107. cikk (1) bekezdése következtében nem szabad versenyt torzító és a tagállamok közötti kereskedelmet érintő állami támogatásokat nyújtani. Igaz ugyan, hogy szemben az egykori ESZAK-Szerződés szövegezésével, kifejezett tilalom helyett csak „összeegyeztethetetlenségről” van szó, de a gyakorlatban e kifejezés mégis tiltásként értelmeződik. Az állami támogatások korlátok közé szorítása a tagállamok szuverenitását érintő terület: az uniós szabályokat érvényesítő Bizottság megtilthatja nemcsak a kormányok, hanem a nemzeti törvényhozások, önkormányzatok számára, hogy egyes vállalkozásaikat vagy egyes gazdasági ágazataikat az uniós érdekekkel ellentétes módon, bármilyen formában előnyben részesítsék. Az állami támogatások kontrollja során tehát nemcsak egyedi kormányzati intézkedések, hanem parlament alkotta törvények (tipikusan adójogszabályok) uniós jogi konformitása is kérdésessé válhat.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave