MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demeter Krisztina (szerk.)

Termelés, szolgáltatás, logisztika


Ellenőrző kérdések és feladatok
 1. Miről kapta a lean menedzsment a nevét? Mire utal a lean elnevezés?
 2. Sorolja fel, és röviden mutassa be a lean menedzsment stratégiai alapelveit!
 3. Mit nevezünk pazarlásnak? Mi a pazarlás hét fajtája? Soroljon fel ipari és szolgáltatói (pl. banki és logisztikai tevékenységek) példákat az egyes kategóriákhoz!
 4. Határozza meg az értékáram fogalmát! Mutassa be az értékáram elemzés során a tevékenységek osztályozására használt három kategóriát! Mi a teendő az egyes kategóriák tevékenységeivel? Válaszát példával támassza alá!
 5. Milyen lépések összehangolásával teremthető meg az áramlás?
 6. Mit jelent a termelés simítása? Milyen kapcsolat van a simítás foka, az átállási idő és a termelés rugalmassága között?
 7. Ábrázolja és hasonlítsa össze a nyomásos, a húzásos és a fogyasztásvezérelt rendszert!
 8. Hasonlítsa össze a nyomásos és az éppen időben logikát! Írja le részletesen az egyes rendszerek működését, illetve alapjellemzőik működésre gyakorolt hatását!
 9. Ismertesse a kanban rendszer működését! Milyen termékcsoportokat különböztethetünk meg a gyártás rendszeressége és előrejelezhetősége alapján? Ezek közül melyiknél (és miért) használható jól a kanban?
 10. Mutassa be a húzásos rendszer és az anyagszükséglet-tervezés kapcsolatát! Mi jellemzi az egyes rendszerek ideális kontextusát? Milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes rendszereknek? A termékek és a termékút komplexitása alapján melyik hol használható?
 11. Mit jelent a lean menedzsmentben a folyamatos fejlesztés?
 12. Hasonlítsa össze a hagyományos és a lean gondolkodásmódot!
 13. A lean szervezet céljainak megvalósításában kiemelt szerepe van az elkötelezett és bevont munkavállalónak. Mutassa be a lean vállalatok emberierőforrás-menedzsmentjének legfontosabb jellemzőit! Milyen kritika merül fel a lean vállalatokkal szemben?
 14. A lean menedzsment áthatja az egész vállalat működését, megköveteli a kapcsolódó funkciók illesztését. Mutassa be a lean vállalatok ellátásilánc-, költség- és teljesítménymenedzsmentjének, illetve terméktervezésének főbb jellemzőit, legfontosabb gyakorlatait!
 15. A mindennapi gyakorlatban a lean menedzsmentnek két „megközelítése” él. Ismertesse a teljes bevezetés és a villámfejlesztés koncepcióját! Melyik és miért áll közelebb a lean szemléletmódhoz?

Termelés, szolgáltatás, logisztika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 608 4

A Budapesti Corvinus Egyetem Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékének könyvét ajánljuk, egy olyan könyvet, amely az oktatásban, gyakorlatban, kutatásban felhalmozott mintegy két évtizedes kollektív tudásanyagra épít. A „Termelés, szolgáltatás, logisztika” a felsorolt területek stratégiai vonulataira helyezi a hangsúlyt, stratégiai döntéseket, magyarázatokat, összefüggéseket felsorakoztatva azzal a céllal, hogy az Olvasók döntéseiket tudatosan és körültekintően tudják meghozni. Külön figyelmet szentel a hálózatos gazdaságnak, a globalizációnak, a szolgáltatások rendkívüli megerősödésének, vagy a fenntarthatóság kérdéseinek és következményeinek. A jól strukturált elméleti kereteket, fogalmakat, összefüggéseket számos gyakorlati példával támasztja alá, így azokat érthetővé teszi az elmélettől távolabb elhelyezkedő Olvasók számára is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demeter-termeles-szolgaltatas-logisztika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave