MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demeter Krisztina (szerk.)

Termelés, szolgáltatás, logisztika


Rövid távú tervezés

A rövid távú tervezés iparágtól függően az egy naptól 6 hónapig tartó időszakaszt jellemzően heti bontásban tárgyalja. Az anyagszükséglet-tervezés (MRP, material requirements planning) a termelési vezérprogram adatait felbontva a beépülő alkatrészek szintjéről ad információt. A részletes kapacitástervezés az egyes munkaállomásokra vagy gépekre vonatkozó részletes ütemezési lépéseket tartalmazza, meghatározva az egyes lépésekhez szükséges időtartamot. A végső összeszerelési ütemezés azokat a tevékenységeket fogja át, amelyek a végtermék összeszerelésénél játszanak szerepet, az input-output tervezés pedig a már ütemezett kereslet és a kapacitáskorlátok összehangolásával foglalkozó feladatokat tartalmazza. Az üzemszintű termelésirányítás szintjén így a nagyon rövid távra, általában egy napra vonatkozó ütemezések irányítási feladatairól döntenek, amikor az azonnali prioritások eldöntésére a termelési vezérprogramot használják keretként. A beszerzéstervezés és kontroll már a megvásárolt alapanyagokkal kapcsolatos feladatokkal és kontrolltevékenységekkel foglalkozik, amely az input-output tervezéssel kapcsolatban nemcsak az aktuálisan felhasznált termékekre fókuszál, hanem minden beszerzett alapanyagot figyelembe vesz, így például azokat a termékeket is, amelyeknél a szállítások újraütemezésére van szükség.

Termelés, szolgáltatás, logisztika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 608 4

A Budapesti Corvinus Egyetem Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékének könyvét ajánljuk, egy olyan könyvet, amely az oktatásban, gyakorlatban, kutatásban felhalmozott mintegy két évtizedes kollektív tudásanyagra épít. A „Termelés, szolgáltatás, logisztika” a felsorolt területek stratégiai vonulataira helyezi a hangsúlyt, stratégiai döntéseket, magyarázatokat, összefüggéseket felsorakoztatva azzal a céllal, hogy az Olvasók döntéseiket tudatosan és körültekintően tudják meghozni. Külön figyelmet szentel a hálózatos gazdaságnak, a globalizációnak, a szolgáltatások rendkívüli megerősödésének, vagy a fenntarthatóság kérdéseinek és következményeinek. A jól strukturált elméleti kereteket, fogalmakat, összefüggéseket számos gyakorlati példával támasztja alá, így azokat érthetővé teszi az elmélettől távolabb elhelyezkedő Olvasók számára is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demeter-termeles-szolgaltatas-logisztika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave