Fehér Ferencné, Mák Erzsébet, Molnár Szilvia, Tóth Tímea, Vékony Blanka

Közétkeztetési szakácskönyv


VADAS MARHASÜLT

A 2–2,5 kilós darabokra vágott, megmosott marhahúst (fartőt, felsált, fehér- és feketepecsenyét, vastag lapockát) besózzuk, frissen őrölt fekete borssal beszórjuk, majd lisztbe forgatás után a fölmelegített zsiradékban, két lapátkanállal forgatva minden oldalán megpirítjuk, és áttesszük egy lábasba. A visszamaradt olajban karamellizáljuk a cukrot, összepirítjuk a karikákra vágott vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel. Hozzátesszük a babérlevelet, a vékonyan lehámozott citromhéjat és felengedjük vízzel. Fölforraljuk és az egészet az elősütött húsra öntjük. Előmelegített sütőben, vagy a kombinált sütő-főző berendezésben 2–3 órán át pároljuk, időnként megforgatjuk, de szurkálni nem szabad, különben a belsejéből kifolyik az ízes húslé, és a hús száraz lesz. Szükség esetén az elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, 10–15 percig pihentetjük, majd a hús rostjaira merőlegesen felszeleteljük. (1–3 éveseknek felkockázzuk.) A visszamaradó pároló léből eltávolítjuk a babérlevelet, a citromhéjat, és áttörjük vagy mixeljük. Ha túl sűrű, egy kevés vizet öntünk hozzá. A tűzre visszatéve felforraljuk és behabarjuk. A citromlevet akkor adjuk hozzá, amikor a tűzről már levettük.

Közétkeztetési szakácskönyv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 543 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/feher-mak-molnar-toth-vekony-kozetkeztetesi-szakacskonyv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave