Raskó István

Genetika és egészség


Rákhajlam

Már 1981-ben bebizonyították, hogy a nem megfelelő táplálkozás felelős az Egyesült Államokban előforduló rákos megbetegedések egyharmadáért. Később ez a statisztikai megoszlás világszerte bizonyítást nyert. Az olyan bioaktív táplálékalkotó vegyületek, mint a folát, a polifenolok, a retinoidok és a szelénium, epigenetikai hatásuk révén mind szerepet játszanak a rákmegelőzésben. A bioaktív táplálékanyagok a kis-RNS-expresszió megváltoztatásával szintén védő hatásúak. A magas zöldség- és gyümölcstartalmú diéta csökkenti egy bizonyos típusú nyelőcsőrák előfordulását. A prosztatadaganatban szenvedőknél hasonló diéta és testgyakorlás csökkentette a karcinogenezisben részt vevő gének expresszióját.

Genetika és egészség

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 840 8

Hogyan szabályozza táplálkozásunk a génkifejeződést és a betegséghajlamot? Mik az őssejtek, és mire használhatjuk őket a gyógyításban? Hogy változtatja meg a bennünk élő mikrovilág a betegséghajlamunkat? Mi a hálózati medicina, és mi a jelentősége a gyógyszerfejlesztésben? Milyen genetikai alapon fejlesztett vakcinákkal küzdhetünk az új típusú fertőzések ellen? Hogyan befolyásolja a méhen belüli fejlődés a későbbi betegséghajlamunkat? Hogyan alkalmazhatjuk saját genetikai adataink megismerését az életminőség javításában? Van-e az őseink földrajzi eredetével összefüggő betegséghajlamunk?

A TámPont könyvek sorozat új darabja, a Genetika és egészség érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/rasko-genetika-es-egeszseg//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave