Általános kémia
anyag | olvadáspont °C |
forráspont °C | mólhő [J · mol–1 · K–1] | olvadáshő [J · mol–1] |
forráshő [J · mol–1] |
---|---|---|---|---|---|
He(g) |
–272 ,2 |
–268 ,93 |
20 ,78 |
21 ,0 |
84 ,0 |
Ar(g) |
–189 ,2 |
–185 ,7 |
20 ,78 |
1 188 ,0 |
6 280 ,0 |
H2(g) | –259 ,1 |
–252 ,7 |
28 ,7 |
58 ,6 |
345 ,0 |
O2(g) | –219 ,0 |
–183 ,0 |
29 ,32 |
444 ,8 |
6 816 ,0 |
N2(g) | –210 ,0 |
–196 ,0 |
29 ,17 |
357 ,0 |
2 800 ,0 |
Cl2(g) | –100 ,98 |
–34 ,6 |
33 ,82 |
6 406 ,0 |
20 360 ,0 |
Br2(f) | –7 ,2 |
58 ,78 |
75 ,69 |
10 573 ,0 |
30 460 ,0 |
I2 | 113 ,5 | 184 ,35 |
108 ,31 |
62 470 ,0 |
42 340 ,0 |
H2O(s) | 0 ,0 | – |
37 ,62 |
6 030 |
– |
H2O(f) | – |
0 ,0 |
75 ,92 |
– |
– |
H2O(f) | – |
20 ,0 |
75 ,27 |
– |
– |
H2O(f) | – |
40 ,0 |
75 ,21 |
– |
– |
H2O(f) | – |
60 ,0 |
75 ,32 |
– |
– |
H2O(f) | – |
80 ,0 |
75 ,53 |
– |
– |
H2O(f) | – |
100 ,0 |
75 ,89 |
– |
40 680 ,0 |
H2O(g) | – |
– |
36 ,14 |
– |
– |
CO2(g) | –56 ,558 (tp) |
–78 ,464 (sp) | 36 ,80 | 8 330 ,0 | 25 230 ,0** |
NH3(g) | –77 ,7 |
–33 ,4 |
37 ,28 |
5 653 ,0 |
23 400 ,0 |
H2S(g) | –82 ,9 |
–59 ,6 |
2 377 ,0 |
18 670 ,0 | |
Na |
97 ,7 |
882 ,0 |
27 ,6 |
2 599 ,0 |
98 210 ,0 |
NaCl |
801 ,0 |
1413 ,0 |
51 ,48 |
30 361 ,5 |
|
Cu(s) |
1084 ,0 |
– |
24 ,59 |
13 026 ,93 |
|
Cu(f) |
– |
2567 ,0 |
26 ,69 |
305 656 ,26 | |
Zn(s) |
419 ,6 |
907 |
24 ,85 |
6 539 ,0 |
115 086 ,4 |
Bi(s) |
271 ,3 |
1560 ,0 |
25 ,08 |
11 284 ,94 |
|
Pb(s) |
327 ,5 |
1740 ,0 |
26 ,52 |
4 765 ,6 |
|
Ni(s) |
1453 ,0 |
2732 ,0 |
26 ,06 |
18 193 ,9 |
|
Hg(f) |
–38 ,84 |
356 ,68 |
27 ,88 |
2 346 ,9 |
58 973 ,46 |
Ag(s) |
961 ,9 |
2212 |
11 300 ,0 |
254 000 ,0 | |
Al(s) |
660 ,4 |
2467 ,0 |
24 ,28 |
10 684 ,08 |
283 290 ,0 |
CH4(g) | –182 ,0 |
164 ,0 |
38 ,0 |
941 ,0 |
8 180 ,0 |
C2H6(g) |
–183 ,3 |
–88 ,6 |
52 ,93 |
2 860 ,0 |
14 700 ,0 |
C2H4(g) |
–169 ,0 |
–103 ,9 |
43 ,60 |
||
C2H2(g) |
–80 ,7 (tp) | –84 ,7 (sp) | 42 ,38 |
||
C6H6(g) |
5 ,5 |
80 ,1 |
10 590 ,0 |
30 800 ,0 | |
C2H5OH(g) |
–114 ,6 |
78 ,26 |
4 646 ,0 |
39 422 ,0 |
Tartalomjegyzék
- Általános kémia
- Impresszum
- Előszó az új kiadáshoz
- Előszó
- 1. Fizikai mennyiségek és mérésük
- 2. Elemek és vegyületek
- 3. Keverékek és elegyek
- 4. Kémiai reakciók
- 5. Halmazok, halmazállapotok, halmazállapot-változások
- 5.1. Egykomponensű, egyfázisú rendszerek
- 5.1.1. Gázok állapotai és állapotegyenletei
- 5.1.2. Folyadékállapot
- 5.1.3. A szilárd állapot jellemzői
- 5.1.3.1. A kristályok szerkezete
- 5.1.3.2. Mi van az elemi cellában?
- 5.1.3.3. Kvázikristályok
- 5.1.3.4. Átmenet a cseppfolyós és kristályos állapotok között
- 5.1.3.5. Szilárd anyagok felületi sajátságai
- 5.1.3.6. Olvadás: a kristályrács összeomlása
- 5.1.3.7. Szilárd anyagok gőztenziója
- 5.1.3.8. Amorf anyagok
- 5.1.3.1. A kristályok szerkezete
- 5.2. Egykomponensű rendszerek fázisegyensúlyai
- 5.3. Kétkomponensű rendszerek
- Megoldások
- Ellenőrző kérdések
- Összefoglaló feladatok
- 5.1. Egykomponensű, egyfázisú rendszerek
- 6. A kémiai termodinamika alapjai
- 6.1. Intenzív és extenzív mennyiségek. Erők és áramok. Egyensúly: a termodinamika nulladik főtétele
- 6.2. Munka és energia: a termodinamika első főtétele
- 6.3. A folyamatok iránya: a II. főtétel
- 6.4. Az entrópia abszolút értéke: a III. főtétel
- 6.5. Kémiai potenciál. A fundamentális egyenlet
- 6.6. Termokémia
- 6.7. Anyagtranszport
- 6.8. Az egyensúly
- 6.9. Egyensúly és kémiai potenciál
- Megoldások
- Ellenőrző kérdések
- Összefoglaló feladatok
- 6.1. Intenzív és extenzív mennyiségek. Erők és áramok. Egyensúly: a termodinamika nulladik főtétele
- 7. Kémiai egyensúlyok
- 8. Sav-bázis elméletek
- 9. Elektrokémia
- 10. Az atomok szerkezete
- 11. A molekulák szerkezete
- 11.1. A kémiai kötés
- 11.2. A molekulák geometriája
- 11.3. A molekulák belső mozgásformái: rezgő- és forgómozgás
- 11.4. Az elektronsűrűség
- 11.5. Molekulák közötti kölcsönhatások
- 11.6. Anyagi és molekuláris tulajdonságok
- Megoldások
- Ellenőrző kérdések
- Összefoglaló feladatok
- 12. A kémiai kinetika
- Adattár
- 1. Fizikai állandók
- 2. Az elemek és tulajdonságaik
- 3. Oldhatóság vízben (%)
- 4. Elemek és ásványok kristályformái
- 5. Néhány anyag forráspontja különböző nyomásokon
- 6. Néhány anyag kritikus pontja és forráspontja (atmoszféranyomáson)
- 7. Néhány anyag olvadásponja különböző nyomásokon
- 8. Néhány anyag hármaspontja
- 9. Élelmiszerek energiatartalma
- 10. Néhány gyenge sav egyensúlyi állandója és pKs értéke
- 11. Néhány gyenge bázis egyensúlyi állandója és pKb értéke
- 12. Oldhatósági szorzatok
- 13. Standard elektródpotenciálok
- 1. Fizikai állandók
- Az összefoglaló feladatok megoldásai
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Online megjelenés éve: 2017
ISBN: 978 963 454 051 9
A kémiának számos ága létezik (szerves, szervetlen, fizikai, analitikai, bio- és polimerkémia stb.), de általános kémia nevű diszciplínát nem ismerünk. Mégis: a General Chemistry, Allgemeine Chemie, Общая химия, kifejezések jól ismertek az egész világon. A világ minden részén százszámra találhatók ilyen címmel könyvek, és aligha van olyan egyetemi kémia fakultás, ahol ez a tantárgy ismeretlen. Az általános kémia kurzusok és könyvünk célja az, hogy az olvasó középiskolából hozott kémiai ismereteit olyan szintre segítse, amelyre a fenti szaktárgyak alapozhatnak. Feladata az alapfogalmak definiálása, mintegy a kémiai nyelv alapszókincsének megismertetése, a fontosabb fizikai és kémiai jelenségek és összefüggések megvilágítása. A könyv több - tipográfiailag is elkülönített - szinten használható. Anyaga a középiskolai kémiától elvezet az egyetemek másod- és harmadéves fizikai kémia tárgyáig. A fontos jelenségek mellé a haladók számára mélyebb magyarázatokat mellékel, melyeket a kezdők nyugodtan átugorhatnak anélkül, hogy ez gátolná a fő gondolatmenet megértését. Az olvasót számos érdekesség, tudománytörténeti kitekintés, rengeteg színes ábra, fénykép és több száz kidolgozott példa is segíti. Könyvünk elsőrendű célja tehát adott: bevezetés vagy inkább átvezetés a felsőfokú kémiába. A megcélzott olvasókör is adott: érdeklődő középiskolásoknak éppúgy szól, mint első- és másodéves, kémiát tanuló egyetemi hallgatóknak. Emellett ajánlható a középiskolák kémiatanárainak is: számos, a középiskolákban is könnyen használható anyagot tartalmaz - másként, mint ahogyan a középiskolákban általában tanítani szokás. Végül, de nem utolsósorban ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik bármikor, bármilyen szinten belekóstoltak vagy belemerültek a kémia izgalmas világába.
Hivatkozás: https://mersz.hu/veszpremi-altalanos-kemia//
BibTeXEndNoteMendeleyZotero