Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Az omega oltás alternatívái

Az elmúlt években bizonyos aggályok merültek fel az omega oltás hatásait illetően a nemes és az alany közös nedvkeringésének beindulása és az esetleges szőlőtőke-megbetegedések kapcsán. Ennek következményeképpen néhány szőlőiskolában jelenleg is folyik a különféle oltási eljárások értékelése. Ezek az eljárások bizonyos körülmények között alternatív megoldást jelenthetnek az omega oltás helyett. 2016-ban a Vitis Navarra a Navarrai Állami Egyetemmel (UPNA) és a Viticultura Viva tanácsadó céggel karöltve elindította a VIT-FOOT projektet. A kezdeményezés – amelyet a navarri kormány fianszíroz – keretében hat különböző oltási technikát vizsgálnak meg. Ezek a technikák a következők: kézi angolnyelves párosítás, gépi angolnyelves párosítás, hasítékos ékoltás, fordított nyergesoltás és az omega oltás két típusa. Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy e technikák közül némelyik javíthatja a szőlőiskolák eredményességi mutatóit [21]. A második szakaszban (VIT-FEET, amelyet szintén a navarrai kormány finanszíroz) a társulás e növények közép- és hosszú távú teljesítményét értékeli hagyományos szőlőültetvényben, ahol statisztikailag meghatározott elrendezésben telepítették őket.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave