Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Klónszelekció

Szlovéniában a szőlőoltványok előállításának alapját az oltóanyag minősített szőlőfajtaklónokról való kinyerése képezi. E klónok hazai és idegen szelekciós munka eredményeképpen születtek: a hazaiak őshonos és háziasított fajták, míg az idegenek a világ minden tájáról származó szőlőfajták, amelyek alkalmasak a szlovén ökológiai viszonyok melletti termesztésre. A hazai szelekciós munkában általánosan elfogadott metódusokat alkalmazunk. Ezek alapjául hagyományos eljárások szolgálnak, amelyeket 1954-ben, a németországi Geisenheimi Borintézet példája nyomán vezettek be. Az eljárások az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (European and Mediterranean Plant Protection Organization, EPPO), a Vírusos és Vírusszerű Szőlőmegbetegedéseket Tanulmányozó Nemzetközi Tanács (International Council for the Study of Virus and Virus-like Diseases of the Grapevine, ICVG) és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (Organisation Internationale de la vigne et du vin, OIV) ajánlásaival és természetesen a vonatkozó európai uniós irányelvekkel frissültek.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave