Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


A mikotoxinok útja a szervezetben

A mikotoxinok (ochratoxin, zearaleon, dezoxinivalenol, F-2 toxin, fumonizin, aflatoxin stb.) az emberi szervezetbe növényi és állati táplálékforrásokon keresztül jutnak be leginkább. A toxin az emésztési folyamatokkal szemben ellenálló, áthalad a bélcsatornán és a bélsárral kiürül. Felszívódása a vékonybélből történik, majd a toxinnak egy része ismét visszajut a bélcsatornába, és csak a másik – rendszerint a kisebb – része jut a vérkeringésbe, ahonnan a tejjel és a vizelettel kiürül a szervezetből. A tejmirigy és a vese a toxinokat általában koncentrálja. Az izomzatba csak a keringésben lévő mennyiségből jut. A szervezetben a gombatoxinok bizonyos átalakuláson mennek keresztül: közömbösítés, oxidáció, redukció, bontás, szintézis, ezt metabolizációnak nevezzük. Néha előfordul, hogy a metabolizáció során toxikusabb vegyület keletkezik, mint az eredeti volt: ezt nevezzük toxikus metabolizációnak, például zearalenonból zearalenol keletkezése a Fusarium penészgombánál.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave