Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Kémiai módszerek

Kémiai vegyületetek sorát használják a mikotoxinok közömbösítéséhez. A vegyszerek között találunk: savakat, bázisokat (ammónia, nátrium-hidroxid), oxidáló reagenseket (hidrogén-peroxid, ózon), redukáló ágenseket (biszulfid, cukrok), klórozó ágenseket (klór), sókat és kevert reagenseket (formaldehid). E vegyületeket használják a deoxinivalenol, zearalenon, T-2 toxin, aflatoxin és a fumonizin ellen. Aflatoxinos takarmánynál alkalmazott módszer az ammonizálás, nátrium-biszulfitos kezelés a deoxinivalenol tartalmú gabonánál, melyet csak állati takarmányként szabad hasznosítani. A kémiai módszereket gyakran kombinálják a fizikai módszerekkel, hogy tovább növeljék a toxinok detoxikálásának hatásfokát.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave