Forrai Judit, Barcs István (szerk.)

Népegészségtan 2.


Alkoholfogyasztás

Az etil-alkohol (etanol, a köznyelvben alkohol vagy szesz) – minimális mennyiségtől eltekintve – azonnali, reverzibilis mérgezési tüneteket, hosszú távon pedig irreverzibilis egészségkárosodást okozó méreg. Az etil-alkohol a tápcsatornából változatlan formában kerül a véráramba, ahonnan a májba szállítódik. Az alkohol 90-95%-át a máj oxidálja, maradék része pedig elbomlás nélkül ürül ki a szervezetből a vizelettel vagy a tüdőn keresztül („alkoholszagú” lehelet). A lebontás során először aldehid keletkezik, ez adja a toxikus hatást. Az etanolból acetaldehid (alkoholisták leheletén ez az acetonos szag érződik), a metanolból a sokkal mérgezőbb formaldehid képződik, majd ezekből további oxidációval sav (ecetsav, illetve hangyasav).

Népegészségtan 2.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 530 9

A népegészségügyi ellenőr szakirány Népegészségtan, valamint Népegészségügyi medicina és egészségvédelmi stratégiák tantárgyai kötelező tananyaga

Hivatkozás: https://mersz.hu/forrai-barcs-nepegeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave