Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Az ételhulladék kezelése

Az élelmezési üzem területén több helyen keletkezik hulladék, amelyek egy része a hulladékgyűjtő konténerekbe kerül, másik részét külön kell tárolni és elszállíttatni. Élelmiszer-hulladékként kell kezelni a nem emberi fogyasztásra szánt, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket, különösen a kiszolgálásból és felszolgálásból megmaradt vendéglátó-ipari terméket, lejárt élelmiszereket, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő, csomagolásában sérült élelmiszereket, szennyeződött, fogyasztásra már alkalmatlan csomagolatlan élelmiszert, romlásra gyanús vagy már romlásnak indult élelmiszereket, élelmiszerek tisztításából származó hulladékot, használt sütőzsiradékot. A hulladék gyűjtését és tárolását úgy kell megoldani, hogy az se az élelmiszert, se a környezetet ne szennyezze. A tárolót célszerű épületen kívül elhelyezni, de ha nem lehetséges, akkor is el kell különíteni. A helyiség csempézett, jól szellőző, megfelelő hőmérsékletű, megoldott szennyvízelvezetéssel és rágcsálóirtással rendelkező legyen. A gyűjtőtartályok, konténerek zárhatók, épek, moshatók, fertőtleníthetők legyenek. Állatok etetésére szánt (kizárólag romlatlan, élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi kockázatot nem jelentő élelmiszer vagy élelmiszer-hulladék), állati eredetű terméket tartalmazó élelmiszer-hulladéknak hűtőberendezés használata javasolt. Állatok etetésére (kizárólag nem prémes állatok) csak engedéllyel és nyilvántartásba vétellel rendelkezők szállíthatják el a hulladékot. A nyilvántartásban szereplők listája a NÉBIH honlapján megtalálható. Az átadott élelmiszer-hulladékról nyilvántartást kell vezetni, és hulladékszállítási nyilatkozatot kell kitölteni. Részletes, kezelésre vonatkozó leírás és nyomtatványminta az Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához című könyvben található.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave