Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Recepttörzs

A recepttörzs tartalmazza az ételrecepteket, olyan, mint egy „szakácskönyv”, csak annál sokkal bővebb. Míg egy szakácskönyv négyadagos recepteket tartalmaz, addig a QB program recepttörzse századagos. Bár a program hagy választási lehetőséget ettől eltérni, az elmúlt évtizedek egyértelműen bebizonyították, hogy ez a mennyiség a legrelevánsabb. Egy recept alatt találhatók egy ételnek a különféle variánsai, a diétáktól függően. Fontos ezeket a variánsokat a megnevezésben is megkülönböztetni. Itt szükséges az egy adagra vonatkozó tálalási mennyiségeket is meghatározni. A fő tápanyagok mellett egyéb, a nyersanyagtörzsben ismert adatok is lekérdezhetők egy adagra vonatkozóan, a gyártói leírás pedig a mennyiségek (1 és 100 adagra vonatkozóan) mellett az allergénekről és a készítési technológiáról is információt ad. A recepttörzsben is van aktív/passzív funkció, de ennek használata általában a receptek esetében nem indokolt, hiszen minél nagyobb az adatbázis, annál változatosabb étlapokat lehet készíteni. Az aktív állomány nagysága sem a program működését, sem a nyomtatást nem lassítja, nem eredményez többlet papírfogyasztást sem. Nagyon fontos a receptállomány folyamatos karbantartása a tapasztalatok figyelembevételével, valamint az előbbiekben leírtak miatt a bővítése új ételek receptjeivel. A kék kérdőjel segít a billentyűk kezelési információiban eligazodni (7.3. ábra).

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave