MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Bölöny György, Hubai László

Magyarország kormányai 1848-2004


ELŐSZÓ

A Magyarország kormányai 1848–1975 címmel 1978-ban (utánnyomásban is) megjelent munkám előszavában abból indultam ki, hogy még a történelem és forrástudományai körébe tartozó munkákban is háborítatlanul öröklődnek a ténybeli tévedések, hibás és hiányos adatok, amelyek pontatlanná és felületessé, nemegyszer félrevezetővé teszik a szerzők, szerkesztők fáradságos és egyéb vonatkozásaiban mégoly elismerésre is méltó munkáját. Márpedig hogyan alakíthat ki és adhat tovább valaki helyes ismereteket vagy éppen ezek láncolatát, ha munkájához téves adatokat kénytelen felhasználni, hibásak és hiányosak a rendelkezésére álló és általa elérhető láncszemek?

Magyarország kormányai 1848-2004

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 475 3

DOI: 10.1556/9789634544753

A kötet (amely az 1992. évi negyedik kiadást követi) Magyarország kormányait ismerteti az első felelős „minisztériumtól" a Batthyány-kormánytól a 2002. évi választások után megalakult Medgyessy-kormányig. Mindenki által könnyen áttekinthető formában foglalja rendszerbe az idevonatkozó adatokat. Az I. fejezet időrendben, majd betűrendben sorolja fel a kormányokat, nyomon követve a szerkezeti változásokat is. A II. részben a minisztériumok élén álló miniszterek és más megbízott vezetők névsorai találhatók időrendben, mindenütt jelezve a tárcák megszűnését, létrehozását és névváltozását. A III. fejezet a kormánytagok legfontosabb személyi adatait sorolja fel. A kötet végén az osztrák-magyar közös miniszterek, valamint horvát bánok és fiumei kormányzók hasonló rendszerű feldolgozása található.

Hivatkozás: https://mersz.hu/bolony-hubai-magyarorszag-kormanyai-1848-2004//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave