Körhinta
A körforgásos gazdaság a turizmuságazat nézőpontjából
Tartalomjegyzék
- Körhinta • A körforgásos gazdaság a turizmuságazat nézőpontjából
- Impresszum
- I. Körhinta – A turizmusipar fenntarthatóságának allegóriája
- II. A látogatómenedzsment stratégiai eszközei a fenntartható turizmusért
- III. A fenntarthatóság kínálat- és keresletoldali elemzése a szállodaiparban
- IV. A körforgásos gazdaság szempontjainak megjelenése a nemzetközi turisztikai tanúsítványokban
- V. Zöld szabványok, tanúsítványok az európai szállodákban
- 1. Bevezetés
- 2. Az ökocímke fogalma
- 3. Az ökocímkék jelentősége a turizmusban és a szállodaiparban
- 4. Az ökocímkék előnyei a turizmusban és a szállodaiparban
- 5. Az ökocímkék csoportosítása
- 6. Javaslatok
- Irodalom
- 1. Bevezetés
- VI. Zöldnek lenni vagy zöldnek látszani? Díjak és elismerések a desztinációmenedzsmentben
- VII. Egy csipetnyi Balaton – A helyi termékek népszerűsége az utazók körében
- VIII. Rövid út a fenntarthatóság felé – A helyi élelmiszerekben rejlő lehetőségek
- IX. Az idegenforgalmi adó mint a fenntarthatóság megvalósításának egyik eszköze? – Megfér-e egymás mellett a körforgásos gazdaság és az adóbevétel növekedése?
- X. Körforgásos gazdaság a fenntartható turisztikai települések szolgálatában
- XI. Körforgásos eszköztár – Inspiráló megoldások a világ minden tájáról
- 1. Bevezetés
- 2. A körforgásos gazdaság alapelveinek kapcsolódása a turizmushoz
- 3. A körforgásos gazdaság eszköztára
- 4. Komplex, jó gyakorlatok a turizmus világából
- 5. Javaslatok
- Irodalom
- 1. Bevezetés
- XII. Fenntarthatóság a vitrinben: régi kincsek, új perspektívák Veszprém vármegyében
- XIII. Együtt könnyebb – Ipari szimbiózis jellegű együttműködések turisztikai vonatkozásai
- 1. Bevezetés
- 2. Az ipari szimbiózis és a turizmusszektor törekvéseinek összefüggései
- 3. Az ipari szimbiózis jellegű tevékenységek csoportosítása, beilleszthetősége az egyes turisztikai tevékenységekbe
- 4. Komplex szimbiotikus együttműködések – A Kawasaki King Skyfront Tokyu REI Hotel esettanulmánya
- 5. Javaslatok
- Irodalom
- 1. Bevezetés
Kiadó: Akadémiai Kiadó – Pannon Egyetemi Kiadó
Online megjelenés éve: 2025
ISBN: 978 963 664 143 6
Gyűjtemény: Pannon Egyetemi Kiadó
A 13 tanulmányt tartalmazó kiadvány központi gondolata a fenntarthatóság elvének átültetése a gyakorlatba. A körforgásos gazdaság koncepciója a termékek és a szolgáltatások, illetve azok alkotóelemeinek életciklus-meghosszabbítását állítja előtérbe. Ez egy olyan szervező gondolat, amely a gyártástól a felhasználáson keresztül az újra- és újrahasznosításig terjed, nem megfeledkezve az ellátási lánc egyes fázisairól sem. A körforgásos gazdaság elősegíti a turizmus fenntarthatóvá tételét, mivel a turisztikai mobilitás egyike a markáns karbonlábnyomot hagyó ágazatoknak. A kötetben szereplő tanulmányok a turizmus körforgásos gazdaságba integrálásával foglalkoznak, a legkülönbözőbb aspektusokból járják körül a problémát. A kérdés környezetfilozófiai beágyazásának és teoretikus hátterének felvázolását követően a szállodaipar, az ágazatban használt zöld tanúsítványok, a helyi termékek, az adózás funkciója, a desztinációk menedzselése, a kultúra és az ipar képezik a kiadvány legfontosabb témaköreit. A fenntarthatóság elve máig vezérfonalát képezi az emberiséget, valamint az élő és élettelen környezetet érintő nemkívánatos folyamatok lassításának. A tanulmánykötet ehhez a küldetéshez kíván hozzájárulni.
Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.
Tanulmányok
Körhinta – A turizmusipar fenntarthatóságának allegóriája
Fehérvölgyi Beáta, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Menedzsment Intézet, Innovációmenedzsment Intézeti Tanszék
Lőrincz Katalin, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Michalkó Gábor, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola / Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.1
A látogatómenedzsment stratégiai eszközei a fenntartható turizmusért
Kaszás Nikoletta, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Mezőfi Nóra, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Marton Zsuzsanna, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
DOI: 10.1556/9789636641436.2
A fenntarthatóság kínálat- és keresletoldali elemzése a szállodaiparban
Péter Erzsébet, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Jandzsó Alexa, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Balogh Péter, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa
Németh Kornél, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
DOI: 10.1556/9789636641436.3
A körforgásos gazdaság szempontjainak megjelenése a nemzetközi turisztikai tanúsítványokban
Kaszás Nikoletta, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Keller Krisztina, Budapesti Corvinus Egyetem, Fenntartható Fejlődés Intézet, Turizmus Tanszék
Jakab Bálint, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
DOI: 10.1556/9789636641436.4
Zöld szabványok, tanúsítványok az európai szállodákban
Steinbachné Hajmásy Gyöngyi, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Hiezl Kitti, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.5
Zöldnek lenni vagy zöldnek látszani? Díjak és elismerések a desztinációmenedzsmentben
Lőrincz Katalin, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Ernszt Ildikó, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Schmeller Dalma, Széchenyi István Egyetem, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.6
Egy csipetnyi Balaton – A helyi termékek népszerűsége az utazók körében
Sulyok Judit, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Balatoni Turisztikai Kutatóintézet
Tupcsia Péter, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
Formádi Katalin, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Marketing Intézeti Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.7
Rövid út a fenntarthatóság felé – A helyi élelmiszerekben rejlő lehetőségek
László Veronika, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
Csizmadiáné Czuppon Viktória, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Menedzsment Intézet, Innovációmenedzsment Intézeti Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.8
Az idegenforgalmi adó mint a fenntarthatóság megvalósításának egyik eszköze? – Megfér-e egymás mellett a körforgásos gazdaság és az adóbevétel növekedése?
Molnárné Barna Katalin, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék
Veres Tímea, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék
Kozma Dorottya Edina, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.9
Körforgásos gazdaság a fenntartható turisztikai települések szolgálatában
Máhr Tivadar, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Menedzsment Intézet, Innovációmenedzsment Intézeti Tanszék
Németh Eszter Júlia, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Menedzsment Intézet, Innovációmenedzsment Intézeti Tanszék
Németh Kornél, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
DOI: 10.1556/9789636641436.10
Körforgásos eszköztár – Inspiráló megoldások a világ minden tájáról
Madarász Eszter, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Papp Zsófia Márta, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Neumanné Virág Ildikó, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Közgazdasági Intézet, Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék
Varga-Dani Barbara, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Marketing Intézeti Tanszék
DOI: 10.1556/9789636641436.11
Fenntarthatóság a vitrinben: régi kincsek, új perspektívák Veszprém vármegyében
Papp Zsófia Márta, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Madarász Eszter, Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, Turizmus Intézeti Tanszék
Péterváry-Szanyi Brigitta, Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
DOI: 10.1556/9789636641436.12
Együtt könnyebb – Ipari szimbiózis jellegű együttműködések turisztikai vonatkozásai
Németh Kornél, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
Balogh Péter, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa
Péter Erzsébet, Pannon Egyetem, Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet
DOI: 10.1556/9789636641436.13
Hivatkozás: https://mersz.hu/fehervolgyi-lorincz-michalko-korhinta//
BibTeXEndNoteMendeleyZotero