Magay Tamás

Zöldgallytörés, avagy minden, amit a szótárírásról tudni érdemes


Zöldgallytörés, avagy minden, amit a szótárírásról tudni érdemes

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 581 1

DOI: 10.1556/9789634545811

Sorozat: Betekintés

ISSN: 2732-1231

Magay Tamás kötete élményszerű betekintés a kétnyelvű szótárírásba. A szerző a magyarországi szótárírás legnagyobb szaktudású és szaktekintélyű nagy öregje (Grand Old Man), aki ma is alkot. Művében a következő kérdésekre ad választ: mi a szótár, mire való, hogyan lehet jó szótárat szerkeszteni, melyek a jól használható szótár főbb elemei, hogyan érdemes használni. Ez a könyv tehát betekintés egy szakma műhelytitkaiba sok-sok gyakorlati példával és szubjektív élménybeszámolókkal. Tükrözi azt a szemléletet, amely szerint a szavak világa egy végeláthatatlan rengeteg, de „emberi léptékünkben föltérképezhető, lakható és gyönyörű”.

A kötet azoknak az olvasóknak szól, akiket érdekel a szótárak világa. Tehát egy kicsit mindenkinek, hisz mindannyian használ(t)unk szótárakat, találkozunk velük az iskolai oktatásban, a munkában, utazás közben, mindennapi élethelyzeteinkben. Ez a mű a szótárkészítés titkaiba avat be.

A szerző számos szótár szerzője, főszerkesztője, a Károli Gáspár Református Egyetem angol tanszékének alapítója, nyugalmazott professzora. Az Euralex (European Association for Lexicography) és az MTA Szótári Munkabizottságának egyik alapítója.

Hivatkozás: https://mersz.hu/magay-zoldgallytores-avagy-minden-amit-a-szotarirasrol-tudni-erdemes//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave