Műszaki és gazdasági adatok elemzéseKiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

Ez a jegyzet a BME Gépészmérnöki Karán oktatott Műszaki és gazdasági adatok elemzése (a „Műgazd”) című tantárgy megtanulásához nyújt segítséget. Két részből, egy példatárból és a hozzá kapcsolódó videósegédletekből áll.

A Műgazdban adatfeldolgozási módszereket ismernek meg. Adataink származhatnak mérésből, megfigyelésekből vagy adatgyűjtésből. A feldolgozási módszerek hasonlóak, bárhonnan származnak is az adatok.

Mit jelent az adatfeldolgozás? Azt, hogy megkeressük és megtaláljuk az adathalmazban elrejtőző, bennünket érdeklő információkat. Például, hogy a megfigyelt adatok állandók-e, vagy ingadoznak, változnak-e a hely vagy idő függvényében. Érdekelhet bennünket az is, hogy az adatok segítségével eldönthető-e valamilyen kérdés.

A Műgazdban megtanulhatják, hogy a mérésből vagy adatgyűjtésből származó eredmények nem pontosak, bizonytalanságuk van, így eredményeink, döntéseink nem 100%-ig biztosak. Ezzel a bizonytalansággal a valószínűségszámítás és a statisztika foglakozik. A Műgazd fontos mondanivalója, hogy megmutatja ennek a bizonytalanságnak a kezelési módszereit.

A példatár hat feladatsort tartalmaz MS Excel formátumban; több feladatot külön munkalapon. A videósegédlet elmagyarázza a feladat megoldásának menetét és az Excel-függvények használatát. További négy extra videót is találhatunk a segédletben, amik nem kapcsolódnak valamelyik gyakorlatokhoz, de témájuk a tantárgy része. Természetesen a feladatsorok megoldásai (szintén MS Excelben) is a jegyzet részét képezik.

Javasoljuk, hogy a példák megoldásának végighallgatása után vagy azzal párhuzamosan maguk is oldják meg a feladatokat, majd ellenőrizzék az eredményüket.

Ne feledjék, hogy a videókon látott módszerek csak segítik a megértést, de nem helyettesítik a Műgazd elméleti hátterének megtanulását.

Hivatkozás: https://mersz.hu/muszaki-es-gazdasagi-adatok-elemzese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave