11.2. A beszédaktusok diszkurzív mintázatai a receptekben

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Korábban a 8.1. fejezetben arról számoltam be, hogy az amatőr hobbiszakácsok receptjeit közzétevő weboldalak metadiszkurzív weblapjai a megnyilatkozások mikroszintjén nem kodifikálták a receptek konstruálását. Csupán a cookpad.com/hu adott meg egy-egy példát arra vonatkozóan, hogy az Elkészítés című részben az instrukció beszédaktusát (vö. Brdar-Szabó–Brdar 2009; Kuna 2009) hogyan konstruálja meg a receptíró [lásd 8.1. fejezet, (70a–b) példa]. Az autentikus nyelvi adatok elemzése azonban arra mutatott rá, hogy ezt a példát nem követték a receptírók.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A receptekben megvalósuló beszédaktusok diszkurzív mintázataival kapcsolatban az a bevezető megállapítás tehető, hogy az amatőr és a professzionális receptek az általános tendenciák tekintetében megegyező irányba mutattak. Némi eltérés annyiban volt tapasztalható, hogy az amatőr hobbiszakácsok receptjei – elsősorban az Elkészítés című rész jellegadó beszédaktusai, az instrukciók esetében – valamivel nagyobb változatosságot mutattak a beszédaktusok konstruálási mintázatai tekintetében. A kísérlet eredményei pedig további fontos mozzanatokkal árnyalták a nem kutató által előhívott adatok elemzése révén kirajzolt képet.
 
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
    Kiemeléseim navigate_next
    Mutasd a szövegben:
    Szűrés:

    Kiemelések létrehozásához
    MeRSZ+ előfizetés szükséges.
      Útmutató elindítása
      delete
      Kivonat
      fullscreenclose
      printsave